Cum sa prinzi incredere in tine si in vocea ta?

“Pot sa cant de unul singur, dar in fata cuiva? Esti nebun?!”
 
Suna cunoscut?
 
Daca iti surade ideea de a canta in fata cuiva, fara emotii sau panica, profesoara noastra de canto, Veronica Anghel are cateva idei:

echipa_veronica_anghel

Cert este ca, lipsa increderii poate fi daunatoare cantaretilor, atat psihic, cat si fizic.

Reducand factorii de stres, devenim mai creativi si punem bazele unei interpretari de care vom fi mandri o viata intreaga.

Dar de unde facem rost de mai multa incredere in noi?

Increderea, bat-o vina!

Increderea este atunci cand poti conta pe cineva sau ceva.

Dar mergand dincolo de definitia din dictionar, cand ne referim la increderea in noi, ne referim la faptul ca vrem sa putem canta fara frica, fara sa ne inrosim, fara sa ne ramana limba blocata, fara sa ne tremure mainile si cel mai important, sa avem stapanire pe corpul nostru pentru a canta la fel de usor ca atunci cand cantam in dus.

Intr-un interviu pentru Compania De Artisti, Marcel Lovin, fondatorul trupei Compania 7 si absolventul Promotiei C 7, a vorbit despre frica de a canta in public:

Nu puteam sa stau in picioare.

[Am fost la preselectii], mi-a dat Dana [Dorian] un microfon, mi-a spus sa cant. Bineinteles ca nu se auzea nimic. Nu puteam sa zic doua vorbe sau sa ma prezint.

Am primit un scaun, am stat jos, am cantat… Dumnezeu stie cum am cantat, am cantat groaznic, dar ea a vazut ceva acolo. Deci nu a fost complet in zadar.

De ce ne este frica sa cantam in fata unei multimi?

Cred ca putem fi cu totii de acord – in general, motivul principal pentru care inlemnim de frica in fata unei audiente, este deoarece credem ca suntem judecati. Suntem judecati pentru ceva extrem de personal si important noua, ceea ce face situatia de zece ori mai dificila.

Dar, cuvantul cheie din propozitie este “credem.”

De fapt, este doar un gand pe care ni-l putem schimba. Acum, chiar aici in acest articol, as fi putut sa iti arat o imagine cu un text motivational, ca “Viata e prea scurta sa iti faci griji despre ce cred altii, etc,” dar cu toate ca stim ca ne putem schimba mentalitate, nu este atat de usor.

Noi nu avem un intrerupator. Si tot asa, nu putem schimba parerea altora despre noi.

Dar trebuie sa fie ceva ce putem face. Iar pentru asta, trebuie sa ne uitam atent la bucata aia mica de indoiala care sta pe umerii nostri cand urcam pe scena.

Ce control avem aici, care ne poate ajuta?

Multa vreme, am lucrat dupa gandirea “daca stii sa faci ceva corect, prinzi incredere in tine si ai mai putine emotii.”

Poate suna simplu, dar consecventa sunetului pe care il produci este cea care iti da increderea in tine. Mai mult, trebuie sa fii multumit de vocea ta. Cand intelegi acest lucru, incepi sa ai o idee mai clara despre ce poti sa faci pentru a impresiona juriul; si in plus, scapi de frica si stres.

Eu am descoperit ca cel mai simplu mod de a face acest lucru este sa urmezi niste pasi care te fac un artist mai bun, mai priceput. In acest fel, iti cultivi o noua incredere in tine.

Aceasta este strategia mea. Foloseste-o sau inspira-te si fa ceva asemanator pentru urmatoarea data cand vrei sa urci pe scena.

Pasul 1

Dezvolta-ti talentul

Partea asta este destul de simpla. Cauta lectii de canto, alege ce ti se potriveste si inscrie-te.

Despre importanta cursurilor de canto in dezvoltarea increderii in tine a discutat si Marcel:

Culmea, cand am terminat scoala,… puteam sta in picioare. Si nu numai ca stateam in picioare, dar ma si plimbam pe toata scena. Pentru ca invatasem cum sa fac asta.

Pasul 2

Fii responsabil pentru propria ta dezvoltare

Acest pas este foarte important. Daca tu esti singurul care raspunde de dezvoltarea ta artistica si vocala, atunci cand vei intampina greutati, vei fi mai putin probabil sa te sperii, si mult mai probabil sa gasesti solutii si sa mergi mai departe. Aici nu este vorba de inamicul oricui: ci de al tau.

Preia controlul!

Pasul 3

Ai incredere in abilitatile tale

Suna a non-sens, dar este un pas foarte important.

Cei care prind incredere in ei, chiar cred ca isi pot indeplini sarcinile. Practic: trebuie sa stii ca va fi bine si ca iti va iesi bine piesa.

Cum?

Aplicand tot ce ai invatat la lectiile de canto. Alege cursul cel mai potrivit tie si pregatirii tale, munceste din greu, si observa cum nu mai tremuri cand urmeaza sa dai tot ce e mai bun tin tine.

Incearca.

Nu esti sigur de talentul tau? Odata cu cunostinte noi, vine si increderea in tine. Te asteptam la cursurile de canto. Inscrie-te astazi, si vei ramane uimit de rezultate.

DESPRE AUTOR

Veronica Anghel – profesor asistent de canto – absolventă de Teologie, crede că Dumnezeu preferă, în egală măsură, muzica și sufletele de copii. Vera este un pedagog pe care nu ai cum sa nu-l iubești încă de la prima întâlnire. Îi place să găsească soluții la orice fel de problemă, iar în timpul liber…ascultă muzică și vindecă suflete rănite.
Share This