Andra Olteanu: “Esti confuz? Bun. Inseamna ca inveti ceva…”

Invatatul vine cu o gramada de satisfactii, dar si cu o gramada de esecuri si scapari.

Profesoara noastra de canto, Andra Olteanu, vorbeste despre momentul acela dintre “stiu” si “nu stiu”, in care ne simtim cel mai incomod, dar in care avem cel mai creativ potential:

andra-olteanu-compania-de-artisti

Exista momentul acela de ignoranta fericita cand asculti o piesa pentru prima data.

Mai incolo, incepi sa o cunosti foarte bine, vii cu propriile tale armonii si iti amintesti versurile cu putin efort.

Dar intre aceste doua momente este confuzia. Si aceea este cea mai buna stare pe care o poti avea, cat inveti.

Incomod, dar captivant

Este normal sa nu agreezi sentimente ca frica, confuzie, nestiinta, instabilitate. Noua, oamenilor, ne place sa stim in ce etapa suntem si ce urmeaza sa facem. Ne place sa fim in controlul situatiei, sa avem lucrurile prestabilite si sa intelegem pasii pentru a ajunge unde vrem.

Dar cand vine vorba de arta si creativitate, nu putem functiona dupa aceleasi principii.

Vor fi intotdeauna momente cand invatam, repetam sau interpretam si ne vom simti pierduti. Poate fi un sentiment neplacut, dar cu cat il accepti mai usor, cu atat te poti bucura mai mult de procesul de a invata.

Ai incredere

In final, totul va fi bine. Sincer.

Invatatul si repetitia sunt procese. Succesul nu se intampla peste noapte. Incepi stiind putin sau nimic si ajungi sa te perfectionezi, dar intre aceste doua momente este o stare de confuzie, de pierdere de control, stari pe care trebuie sa inveti sa le accepti ca o parte a procesului.

Ai incredere ca, prin exercitiul corect, munca si persistenta vei ajunge acolo unde trebuie sa ajungi.

Accepta confuzia

Sentimentul nu tine la nesfarsit si este cel mai creativ si captivant moment in care te poti afla, cat timp inveti. Profita maxim de el.

In acest moment de neclaritate au loc greseli, descoperi lucruri interesante, dai peste modalitati noi de a vedea si de a face lucruri. Din cauza ca totul este nou si terifiant in aceasta stare, tindem sa fim mai alerti si sa observam lucrurile marunte. Incercam din toate puterile sa asimilam si sa gasim sabloane, pentru a intelege.

Ramai deschis la nou si incearca sa inveti ceva din fiecare experienta.

Nimic nu e sigur

Daca ar fi, nu ai descoperi nimic nou. Nici nu te-ai mai obosi sa te ridici din pat diminetile, pentru ca ai sti exact ce te asteapta in fiecare zi.

“Indoiala este neplacuta, dar certitudinea este absurda.” – Voltaire

Daca privesti lucrurile ca fiind sigure, inchizi portile oportunitatilor pe care (inca) nu le intelegi.

Iesi din zona ta de confort

Ca sa fim creativi, trebuie sa iesim din viata noastra de zi cu zi, sa ne indepartam de locurile cunoscute si sa pasim intr-un loc nou, unde orice este posibil.

Cand predau, imi place sa imi ajut cursantii sa iasa din zona lor de confort prin jocuri care le schimba putin perspectiva.

Detensioneaza-te imaginandu-ti ca stai intins pe un pat, rearanjeaza incapera si imagineaza-ti ca esti in alt loc, hai sa facem o incalzire complet diferita de data asta – orice, pentru a intrerupe rutina.

canto-la-companie-avantajele-confuziei-metoda-dorian

Pentru cei care nu sunt familiarizati cu metoda Dorian, sau metoda vocii naturale, exercitiile noastre de incalzire si dezvoltare vocala pot parea putin ciudate: multa joaca, multa imaginatie si multa muzica.

Dar toate aceste ciudatenii si situatii neprevazute sunt pentru a te face sa iesi din zona ta de confort, sa scapi de inhibitii.

Cum? Prin umor. Prin descoperire. Prin multe exercitii de auto-cunoastere, in care iti vezi defectele si punctele forte si inveti sa te accepti si sa te auto-depasesti.

Frumusetea fiecarui moment

Exista un singur moment in care asculti o piesa, vezi un film sau o piesa de teatru pentru prima data. Unul singur.

La fel, sunt doar cateva momente in care te afli la cursul de canto, fara sa stii cum se va comporta vocea ta. Asa ca profita cat de mult poti. O singura data inveti sa canti.

Te lupti cu indoiala sau o accepti deplin? Vrem sa aflam mai multe despre experientele tale si cum te putem ajuta sa evoluezi vocal. Inscrie-te la cursurile de canto pentru incepatori si hai sa ne cunoastem mai bine.

Share This