Andra Olteanu: “Momentul potrivit este acum”

Cat de des amani sa faci ceva, doar pentru ca te simti nepregatit?
 
Profesoara noastra de canto, Andra Olteanu, vorbeste despre de ce merita sa iti faci curaj si sa urmaresti visul, in special cand ai ocazia sa iti perfectionezi talentul.

 
Ai aflat? Am dat drumul inscrierilor pentru Promotia C15! Afla tot ce trebuie sa stii despre ce vei invata, de la cine vei invata, ce spun absolventii nostri si detalii despre inscrieri, aici: c15.companiadeartisti.ro

andra-olteanu-compania-de-artisti

Asteptam momentul sa plecam in concediu. Asteptam sosirea unui prieten bun. Asteptam cu nerabdare un eveniment.

Acestea sunt lucruri normale dupa care stam.

Dar foarte des, stam dupa momentul potrivit ca sa cream.

Iluzia perfectionismului

Suntem foarte atrasi de iluzia perfectionismului in ceea ce facem – in special cand vine vorba despre ceva ce facem cu placere. Probabil multi dintre noi ne-am descrie ca fiind perfectionisti, daca ar exista o definitie potrivita.

Dar nu este o calitate cu care sa ne putem mandri. Este o atitudine nociva, care ne permite sa ne justificam minusurile si lipsa de initiativa.

Pretindem noi de la noi, ca orice am avea de oferit lumii trebuie sa fie perfect. Excelent. Prima si ultima varianta a muncii noastre.

Cele doua taisuri

De fapt, nu contrazic conceptul de perfectionism. Pentru ca atunci cand iti prezinti munca unor profesionisti care se asteapta doar la ce este mai bun, sper din suflet sa te prezinti cu cea mai buna varianta a ta.

Dar aceasta varianta este rezultatul unor experiente si a multor luni de studiu. Pentru a progresa, trebuie automat sa ai un inceput si un moment de declic. Impreuna, acestea duc la o interpretare remarcabila.

Dar in primele etape, orgoliul sau perceptia noastra eronata a valorii artistice, confunda rezultatul cu procesul. Astfel, ajungem sa analizam mult prea amanuntit imperfectiunile pe care le percepem.

Asa ca ezitam.

Asteptam ca lucrurile sa se aranjeze de la sine, pana sa devenim mai disciplinati sau mai capabili artistic, pentru a putea emite sunetele perfect.

Criticul tau interior

Profesorul meu de compozitie de improvizatie la pian, Andrei Turdor, mi-a spus odata, “Amuteste-ti criticul interior.”

A fost cel mai bun sfat creativ pe care l-am primit vreodata.

Pentru ca, vezi tu, la fel ca tine, nu puteam compune si nu imi puteam da drumul sa improvizez, pana nu eram convinsa ca totul era perfect.

Cand in final, imi dadeam drumul, pentru ca acel critic interior mi-a dat voie, eram complet inchisa feedbackului si criticii.

Fa ceva. Orice

Creeaza. Ofera-ti timp si spatiu pentru a-ti cultiva ideile si pentru a le dezvolta. Amuteste-ti criticul interior si da-ti drumul.

Poate este felul in care emiti un sunet, poate este o idee despre cum sa iti insusesti o piesa, poate este o interpretare la care vrei feedback de la profesorul tau de canto.

Este o pierdere de timp sa astepti sa se alinieze stelele sau sa iti vina inspiratia. Orice disciplina incepe cu o initiativa. Asa ca da-ti drumul, fa ceva, fa orice pentru inceput, ca apoi sa te poti perfectiona.

Recunoastem – sa inveti sa renunti la inhibitii si sa incepi sa creezi este munca grea. Dar nu trebuie sa o faci singur. Hai in Promotia C15 pentru artisti si impreuna, putem descoperi tot ce poate vocea ta.

Share This