Canto la Companie: Cum cantam in duet?

Pentru un duet bun, nu este indeajuns doar sa cunosti piesa.
 
Profesoara noastra de canto, Andra Olteanu, vorbeste despre strategia care ne ajuta sa cantam impreuna, mai usor si mai distractiv.

andra-olteanu-compania-de-artisti

Daca inveti sa canti sau doar iti slefuiesti tehnica vocala, un exercitiu placut si extrem de productiv este cantatul in duet.

Alege un stil si o tonalitate care se potrivesc atat tie, cat si partenerului tau, si descopera toate felurile in care poti canta, jucandu-te.
 

1. Alege o piesa care va place amandurora

Sunt o gramada de duete din care poti alege. De la R&B, la balade rock si piese clasice – alege un duet care va avantajeaza vocile.

La fel, nu va fie frica sa incercati piese care au fost scrise pentru solist sau solista. Doar experimentand poti descoperi combinatii care duc la duete bune.

2. Exersati piesa separat, apoi impreuna

Amandoi trebuie sa stiti piesa, inainte de a o canta impreuna. Daca amandoi invatati piesa impreuna si cantati in unison, va va fi mai dificil.

Sfatul meu este sa ajungeti sa va simtiti amandoi stapani pe piesa si pe partile voastre individuale, inainte de a le pune impreuna.

Tot asa, incercati mai multe combinatii de duet; unele voci se potrivesc mai bine impreuna decat altele. Daca duetul nu iese nicicum, poate fi din cauza ca vocile voastre nu merg bine impreuna.

3. Cantati cu armonii

Acum ca fiecare va stiti partea, este momentul sa cantati piesa impreuna. Dar luati-o incet.

Parcugeti fiecare sectiune, fara sa grabiti pasul. Pe cand trebuie sa fii atent si sa iti asculti partenerul, nu lasa partea lui sa te distraga. Duetele pot fi cantate in nenumarate feluri, cu aceleasi versuri sau cu versuri diferite.

Odata ce stapaniti duetul, adaugati niste armonii – publicul le adora!

Observa cum Daniel Iudean si Cristina Stroe canta piesa lui Nick Jonas si Tove Lo, Close – armoniile pe care le adauga cei doi fac piesa mult mai emotionanta in varianta live.

4. Jucati-va

Vrei sa iti imbunatatesti urechea muzicala?

La Companie, folosim o metoda clasica, dar foarte distractiva: scat-ul, sau improvizatia simpla de jazz.

Fa astfel: tu sau partenerul tau cantati, in timp ce celalalt improvizeaza notele, vocal.

Astfel, va puteti da seama foarte repede care sunete suna bine si care nu.

Daca nu va descurcati, alegeti o piesa care vi se potriveste cel mai bine, inventati-va propriile versuri, jucati-va cu armonii si apoi jonglati cu linii melodice. Este un exercitiu bun pentru antrenarea urechii muzicale si a vocii.

Ah, si nu uitati: duet inseamna dialog. Asadar, nu monopolizati partitura in monoloage, cantand cat de mult puteti. Nu e un concurs “cine canta mai mult”. In plus, nu uitati de pauze. Ele “aerisesc” intregul si ofera timpii necesari frazarii.
 
 

Idei de duete pentru incepatori

Daca nu ai mai cantat in duet pana acum, cel mai bun mod de a invata este sa canti duete pe care le cunosti deja.

Sigur ai ascultat de nenumarate ori piesele de mai jos, care sunt simple si usor de cantat – numai bune pentru incapetori:

I Got You Babe – Sonny si Cher, 1965
Aceasta este o piesa pop foarte usor de cantat pentru cei care o cunosc. Este jucausa si se potriveste si vocilor masculine, si celor feminine.

I’ve had the time of my life – Dirty Dancing, 1987
O piesa de dragoste foarte cunoscuta in anii ’80, te ridica in picioare inca de la inceput. Se potriveste cel mai bine pentru barbati care au voce de tenor.

A whole new world – Aladdin, 1992
Aceasta balada superba Disney poate fi cantata si de femei, si de barbati, dar se potriveste cel mai bine unui tenor si unei soprane.

Take or leave me – Rent, 2005
Daca esti indragostit de stilul Broadway, piesa din musicalul “Rent” este ideala pentru doua voci feminine. Arata multa atitudine si emotie si este foarte distractiva pentru serile de karaoke.

Duetele sunt un fel in care te poti distra, in timp ce iti dezvolti vocea. Daca simti ca ai nevoie de putin ajutor, te asteptam la Compania De Artisti.

Ideile noastre nu se opresc aici – afla mai multe despre ce te asteapta cand te inscrii la cursurile noastre de canto. Seria Canto la Companie iti aduce experienta cursantilor nostri, in imagini, continut si filmulete, chiar din sala de repetitii.

Share This