Canto la Companie: Cum sa iti insusesti o piesa?

Saptamana trecuta, am fost intrebata de un cursant:
 
“Cum sa imi dezvolt stilul si sa imi folosesc propria voce, cantand piesa altui artist, fara sa il copiez?”
 
Asta numim noi “a-ti insusi o piesa.” Este o provocare dificila, dar urmata de o gramada de satisfactii personale si artistice.

Varianta cover

Nu stiu despre tine, dar eu cand cant o piesa care imi place foarte mult, am deja varianta originala intiparita in minte.

Pe masura ce cant, aud back-ul superb, acompaniamentul in sincronizare perfecta si pulsul ritmului. Ma las purtata de gandul ca sunt cea mai buna cantareata din lume. Si in felul asta, ajung sa imit cantaretul original.

Cum poti sa iesi din acest cerc vicios, si sa iti creezi propria versiune a unei piese?

Cele mai bune versiuni cover ies cand artistii reusesc sa isi stearga complet varianta originala din minte.

Un exemplu bun este Robert Zgarbura, interpretand “Nature Boy” de Nat King Cole, in timpul cursurilor de canto. A reusit sa isi adapteze piesa atat de bine stilului propriu, incat a venit cu o abordare noua si proaspata, care se potrivea perfect vocii lui.

Cum a facut acest lucru?

Iata cateva idei despre cum poti si tu sa iti insusesti o piesa:

1. Joaca-te

Canta piesa pe cat mai multe genuri muzicale. Populara, country, balada rock, opera, reggae, hip hop – jongleaza cu cat mai multe genuri, indiferent cat de nepotrivite ti se par stilului tau. Incearca voci amuzante.

Joaca-te.

Elibereaza-ti mintea de varianta originala si te vei simti mult mai liber. S-ar putea sa gasesti o modalitate noua si potrivita stilului tau in care poti canta piesa.

2. Descopera-ti vocea ta si bucura-te de ea

Multi cantareti incep imitandu-si artistii preferati. Problema este ca acest lucru poate deveni un obicei, si poti ramane cu o voce care nu este, de fapt, a ta.

Asa ca primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa descoperi care este vocea ta naturala, si sa inveti sa o iubesti.

3. Alege piesa potrivita

Ca sa iti poti insusi o piesa, trebuie sa simti o legatura emotionala cu acea piesa.

Acea legatura poate fi cu versurile, cu sentimentul transmis sau cu melodia – ideea este ca trebuie sa fie ceva ce te atrage la piesa, ceva ce te misca. Daca nu ai gasit nicio legatura, incearca alta piesa.

4. Cauta o semnificatie

In loc sa te pripesti si sa interpretezi o piesa identic versiunii originale, gandeste-te de ce ai ales-o. Incearca sa gasesti o analogie personala – amintiri, valori, mentalitate, intamplari.

Incearca apoi sa canti piesa ca si cum ai fi scris-o tu, expret pentru acea amintire. Semnificatia versurilor va deveni mult mai relevanta, iar tu vei avea mai multe sanse sa canti piesa cu vocea ta naturala.

5. Ia-o de la inceput

Incearca sa intelegi exact ce te atrage la piesa aleasa. Daca este vorba de versuri, studiaza-le mai mult, citeste-le cu voce tare, si insuseste-ti-le.

Daca este melodia, renunta la versuri si joaca-te cu melodia (viteza, volum, dinamica, etc), pana cand se contureaza sentimentul pe care vrei sa il redai.

Daca este vorba despre backup si productie, incearca sa izolezi partile relevante, si apoi gaseste o modalitate prin care poti canta esenta.

6. Fa o proba

Interpreteaza noua ta versiune in fata familiei, unor prieteni, sau in fata colegilor si profesorilor tai la cursurile de canto.

Intreaba-i ce parere au: recunosc piesa? Li se pare ca seamana prea bine cu versiunea originala?

Roaga-i sa iti puna intrebari despre piesa “ta”: Cum ai scris-o? De ce ai ales-o? Care este partea ta preferata? Cum o poti canta mai bine?

Pana si dupa ce imi urmezi sfaturile, s-ar putea sa te surprinzi in continuare imitand artistul original. Gasirea vocii interioare si o interpretare autentica necesita mult exercitiu. Pentru a te asigura ca exersezi corect si ca esti pe drumul cel bun spre gasirea vocii interioare, te asteptam la cursurile de canto ale Companie.

Viziteaza-ne pagina de canto si alege cursul cel mai potrivit pentru tine. Urmareste-ne pe Facebook si afla tot ce te astepta cand intri in familia noastra.

Share This