5 lectii pentru artistul din tine, din filmul La La Land

Nu au castigat ei Oscarul, dar au castigat un loc special in inimile noastre, ale tuturor celor indragostiti de muzica. Si nu numai…
 
Iata 4 lucruri pe care profesoara noastra, Cristina Stroe, crede ca le putem invata din La La Land:

cristina-stroe-tensiunea-din-corpul-tau

Nu mai tin minte ultima data cand am vazut un film care sa ma miste atat de mult, cum a facut-o La La Land – un film despre artisti care sunt determinati sa isi lanseze carierele in Los Angeles.

Fiorii au inceput sa ma ia cand Emma Stone il asculta pe Ryan Gosling cantand note melancolice la pian. Genunchii mi s-au inmuiat cand ea a intepenit si il privea de la distanta.

Emotiile au continuat, pe masura ce ii urmaream pe cei doi indragostindu-se si chinuindu-se sa se afirme intr-un oras si intr-un domeniu in care toata lumea se chinuie sa se faca auzit.

Dar nu povestea lor de dragoste mi-a dat fiori. Nici coloana sonora superba. Nici macar aerul de film vechi de Hollywood.

A fost faptul ca m-am regasit in toata experienta de pe ecran, ca artist, si nu numai.

Daca vrei sa fii creativ, fa mai mult decat ceea ce te pasioneaza

Personajul Emmei Stone, Mia, lucreaza ca barista, in timp ce merge la nenumarate auditii pentru a-si lansa cariera in film.

Mi-a placut cat de realist a fost prezentat artistul dornic de afirmare –

Inceputul carierei in muzica sau film nu este usor. Stilul pe care incerci sa ti-l formezi, critica pe care o primesti si refuzurile te pot face sa te indoiesti de tine si de ceea ce esti in stare sa faci.

Un lucru pe care il stiu si l-am regasit in La La Land este ca o cariera stabila facand ceea ce iubesti este un lux greu de obtinut. Dar tocmai asta il face atat de incredibil.

Evita sa iti canalizezi toata energie in pasiunea ta. Concentreaza-te pe dezvoltarea ta artistica, si ia-ti inspiratia din jur, facand ceva ce iubesti: scrie, compune, joaca in propriile tale piese.

Sunt 1001 feluri in care te poti exprima artistic – La La Land este dovada.

Promoveaza vechiul, facandu-l nou

Personajul lui Ryan Gosling, Sebastian, este un pianist care incearca sa readuca jazz-ul in popularitate.

Primeste sfaturi de la un prieten, care ii spune ca va reusi acest lucru, doar daca il va putea adapta unui public tanar. Abia cand Sebastian introduce influente moderne de hip hop intr-o trupa de jazz, obtine un succes rasunator.

Lectia este valabila si pentru noi, cei care iubim stiluri vechi precum jazz-ul sau rock-ul clasic. Poti iubi stilurile vechi, dar permite-ti sa fii receptiv si la cele noi.

Fii un inovator.

La cursurile de canto, am invatat sa ascult si sa cant piese in toate stilurile si genurile muzicale pe care le cunosteam. Am descoperit ce mi se potriveste, cum pot adapta piese vechi stilului meu propriu, si mai mult, am invatat ca pana si cele mai populare clasice pot fi apreciate si modernizate, in acelasi timp.

Relatiile cu cei din jur ne ajuta sa ne descoperim

In film, Mia si Sebastian sunt suflete pereche. Asta inseamna ca, daca dragostea lor are potential, la fel il are si despartirea.

Dar in film nu este vorba despre dragoste. Este vorba despre cu ce ramanem din relatiile pe care le avem cu cei din jur.

Cu prieteni, cu profesori, cu familie, cu iubiti – fiecare relatie ne ajuta sa ne dezvoltam personal si sa ne cunoastem mai bine.

Mia il incurajeaza pe Sebastian ca isi deschida propriul club, iar Sebastian o incurajeaza sa isi scrie propriile reguli.

Nu relatia lor este subiectul principal – ci impactul pe care fiecare l-a avut asupra celuilalt.

Pregateste-te pentru multe, multe,… multe refuzuri

Mia e obosita. Au trecut sase ani de cand este la Hollywood, de cand merge la nenumarate auditii, fara succes.

“Daca nu sunt indeajuns de buna?” spune Mia, chiar in punctul culminant al filmului.

Parca simteam cum se indoieste de ea si de talentul ei, pana si de aici. Si eu m-am simtit de multe ori asa: Oare fac destul? Oare voi fi fericita facand asta?

“Nu mai fii un copil,” ii spune Sebastian.

In sfarsit, mesajul pe care aveam si eu nevoie sa il aud, de mult prea multe ori. Parca m-am si simtit stand mai dreapta in scaun.

La La Land vorbeste despre importanta determinarii si a persistentei. Dupa ce ambele personaje intampina cele mai mari esecuri din domeniile lor, mai apare o farama de oportunitate, prin care amandoi isi lanseaza carierele.

Totul, pentru ca au refuzat sa se dea batuti.

Formeaza-ti singur norocul

Industria este extrem de competitiva. Mult prea multe lucruri iti afecteaza succesul, de la vechime, la stilul tau personal, la genul de muzica pe care il canti, la cat de bine stii sa formezi o legatura cu audienta ta.

“Ai putea incerca sa iti scrii propriile reguli,” ii spune Sebastian Miei. “Stii tu, sa scrii ceva la fel de interesant cum esti tu.”

Mia pare reticenta la inceput, dar incearca oricum. Ce altceva are de facut, sa se dea batuta? Fara sa incerce absolut tot ce ii sta in puteri?

Morala filmului – Nu astepta sansa de a iesi din tipar. Formeaza-ti-o singur.

Fara vise, am ramane neimpliniti si nemotivati. Dar, odata cu visele, vine si responsabilitatea. Inscrie-te la cursurile noastre de canto, si fa primul pas spre cariera pe care ti-o doresti.

DESPRE AUTOR

Cristina Stroe – profesor asistent de canto – Deși este foarte tânără, Creona este compozitoare și producătoare muzicală. O poti vedea cantand pe scena alaturi de Andra sau poti sa dai nas in nas cu ea in studiourile profesionale de inregistrari. Pasionata de creatie si originalitate in interpretare, Cristina te ajuta sa descoperi amprenta stilului tau.
Share This