Cum compunem melodii:
 
1. Inceputul unei idei

In seria de articole “Cum compunem melodii,” Doctorul in compozitie si improvizatie muzicala, Andrei Tudor, vorbeste despre cum ne cultivam creativitatea si cum ne exprimam prin note si armonii.
 
In prima parte, aflam mai multe despre inspiratie, de unde provine si cum o putem antrena:

andrei_t

Atat mie cat si tatalui meu, Ionel Tudor, ni s-a spus la un moment dat, ca cel mai bun instrument este guma de sters.

Tata cred ca a invatat mai bine aceasta lectie decat mine. La inceputurile mele ca orchestrator, nu intelegeam cum de aranjamentele lui sunau bine aproape de la prima citire a orchestrei sau a bandului, iar pentru ale mele mai trebuia timp si, eventual, cateva modificari…

Imi place sa cred ca am ajuns intr-un moment in care imi pot schita destul de real in minte si pot anticipa cum va suna cu orchestra aranjamentul sau piesa mea.

Despre idei si felul in care apar si dispar

Inspiratia este o senzatie minunata, atunci cand este spontana. Dar poate fi si antrenata. Cred ca antrenamentul duce la performanta in orice domeniu, daca exista si talent la baza.

Asa cum un sportiv practica un antrenament zilnic, la fel cum un instrumentist ar trebui sa studieze in fiecare zi, asa si pentru un compozitor nu ar trebui sa treaca mult timp fara o idee muzicala noua (chiar daca nu e cea mai buna sau chiar proasta), o auditie sau o analiza muzicala.

Cum ne putem antrena inspiratia?

Teoria muzicala este extrem de importanta. Nu mai importanta insa, decat esenta muzicii in sine. Dar sta la baza exprimarii muzicale.

Asa cum nu poti fi scriitor daca nu cunosti literele sau cand e momentul potrivit sa pui o virgula intr-o fraza, consider ca, fara teorie muzicala, nu poti compune decat ca amator.

Totusi, observ o reticenta cand vine vorba de teoria muzicala. Probabil tot timpul va fi. Aud foarte des, “Teoria limiteaza creativitatea.”

Eu cred ca cei care spun acest lucru nu inteleg teoria indeajuns de bine pentru a o asimila. In schimb, ca o picatura de apa ce se scurge de pe un pahar pe masa la care lucrezi, nu reuseste sa se absoarba in tesatura imaginatiei.

Ramai pe aproape si afla mai multe despre cum te poti exprima prin note si armonii.
 
Daca esti indragostit de pian si atras de partea creativa, Andrei te asteapta la cursul de compozitie si improvizatie muzicala.
 
La Companie, punem accent pe tehnica de compozitie, analiza si dezvoltare stilistica. Asa ca vei fi incurajat inca din prima zi, sa iti explorezi creativitatea ca artist.

Inscrie-te, si afla mai multe.

DESPRE AUTOR

Andrei Tudor – Lector Universitar, Doctor în compoziţie şi Profesor de improvizaţie muzicală – Cu un palmares de necontestat și absolut impresionant, Andrei Tudor s-a alăturat echipei Companiei de Artiști, susținând două dintre cele mai frumoase și generoase cursuri: improvizație și compoziție muzicală. Descoperitor de talente, Andrei și-a oferit multe dintre piesele sale debutanților în ale căror potențiale a crezut. Are o rabdare iesita din comun si gaseste in permanenta modalitati noi si originale de a te ajuta sa intelegi muzica. Printr-un simt al umorului subtil si o personalitate calda, Andrei este genul de persoana de care esti in permanenta absorbit, indiferent de dispozitia in care esti.
Share This