3 feluri in care perfectionismul iti afecteaza vocea
(si cum poti schimba asta)

Perfectionismul este unul dintre cele mai mari impedimente ale unei voci autentice. Totusi, multi cantareti tind sa fie perfectionisti cand vine vorba de vocea si de interpretarea lor.

Profesoara noastra de canto, Alina Dinca, dezbate strategiile pe care le poti aplica pentru a invinge perfectionismul si pentru a accepta “esecul.”

Invata sa “gresesti” in drum spre succesul tau vocal.

echipa_allina_dincaIncepi sa tremuri. Palmele iti transpira. Incerci cu ardoare sa te convingi ca nu ai emotii, ca interpretarea va iesi bine. Dar vocea care iti aminteste de toate greselile pe care le-ai facut in timpul cursurilor de canto te amuteste.

Ai un singur scop – sa canti perfect. Si de acolo, totul incepe sa o ia la vale.

Sunt in continuare surprinsa de cati cantareti perfectionisti cunosc. Nu imi ia foarte mult sa ii identific. Ii incomodeaza cel mai mic freamat de sunet. Ofteaza adanc cand le scapa un ton mai neclar. Iar daca interpreteaza fara intonatie, este capat de lume.

Inteleg. Pana si eu incerc sa renunt la perfectionism. Eram genul de eleva care isi rupea prima pagina din caietul de teme de cinci sau zece ori, daca scrisul nu era indeajuns de ordonat.

Profesoara mea de canto ne-a vorbit despre perfectionsim. Obisnuia sa spuna:

“Perfectionismul ne amuteste. Nu suntem dispusi sa incercam ceva nou, sa ne asumam un risc, daca prevedem cea mai mica sansa de esec.

Dar in felul asta, nu dam tot ce e mai bun din noi, din cauza ca gandul de a face asta este mult prea terifiant. Ne bagam cu totul doar daca avem certitudinea ca facem fata, si inca cu succes.

Ce inseamna asta? Ca stam mult prea bine ascunsi in zona noastra de confort, incat nu ne putem dezvolta ca artisti. Siguranta pe care o cautam ne limiteaza creativitatea si curiozitatea.”

Care sunt felurile in care perfectionismul iti afecteaza vocea?

  • Aduna tensiune, din cauza ca incerci cu disperare sa iti controlezi sunetul, si o faci gresit
  • Iti chinuie vocea, din cauza ca pui foarte multa presiune pe ea ca sa scoti sunetul pe care ti-l inchipui ca trebuie sa il scoti
  • Iti retine energia, din cauza fricii ca daca iti dai drumul, greselile prevazute se vor auzi mai tare
  • Pe scurt, incercand sa canti perfect te va inebuni. Nu exista asa ceva. Frumusetea sta in imperfectiuni, in emotii, in natura umana.

    Probabil ca si tu stii ca perfectionismul iti retine vocea; dar ce poti sa faci in privinta asta?

    Spune-ti povestea

    Cu totii avem o poveste despre cum am ajuns sa credem ca exista doar un singur mod de a canta.

    Acest lucru are de-a face cu laudele celor din jur (de exemplu, daca primeai complimente doar cand cantai fara cursur), sau critica (daca ai ajuns sa crezi ca de fapt, “nu esti cantaret” si nu ai nici macar talent, doar pentru ca asa ti s-a spus).

    Folosim perfectionismul ca un scut. Incercam sa ne protejam de ceea ce ne este cel mai frica – sa gresim. Este important sa iti dai seama de acest lucru.

    Asa ca incearca asta – termina propozitiile:

    Cand vine vorba de vocea mea, nu vreau sa fiu vazut ca…
    Cand vine vorba de interpretare, nu vreau ca oamenii sa creada ca…
    Cand cant, nu vreau sa ma simt…

    Permite-ti sa gresesti

    Poate nu vrei sa citesti mai departe, dar te rog ramai cu mine.

    Nu iti cer sa urci pe scena in fata a sute de oameni, si sa canti complet nepregatit. Scopul aici este sa iti dai drumul cand esti in conditiile in care te simti capabil sa o faci: in dus, in sala de repetitii, cand esti singur, sau cand esti cu cineva care iti poate oferi o parere constructiva.

    Profita de ocazia cursurilor de canto pentru a experimenta. Da jos armura perfectionismului (pentru ca, hai sa fim sinceri, e grea si transpiri ca la un curs de zumba).

    Diferenta pe care o vad in vocile cursantilor mei cand le cer sa ‘cante prost’ este incredibila. Atunci cand nu incearca sa cante gresit, numai ca sa imi demonstreze ca m-am inselat, au o voce mult mai libera, mult mai plina de viata. Isi dau drumul. Simt muzica. Se distreaza.

    Incearca si tu. Renunta sa analizezi neincetat fiecare sunet si permite-ti sa canti prost. Vezi ce se intampla.

    Prima data vine ceea ce simti; apoi sunetului

    O alta idee nebuna? Cantaretii sunt tot timpul judecati dupa cum suna vocea lor, si asta poate fi o problema in special pentru perfectionisti.

    Daca sunetul vocii tale este singurul lucru dupa care te evaluezi, vei tinde sa creezi multa tensiune in corpul tau in incercarea de a creea sunetul perfect – cel pe care ti-l imaginezi. Asta poate duce la multe probleme, de exemplu o voce obosita, sanatatea ta vocala si o voce mult prea inconsistenta.

    Cand pui ceea ce simti deasupra sunetului, lucrurile se schimba. Poti identifica muschii tensionati mult mai usor si cum sa iti dai drumul. Te vei simti mult mai relaxat si mult mai capabil sa ai incredere in vocea ta. Vei stii ca vocea ta nu va obosi dupa ce canti doar cateva piese.

    Bineinteles, vei vrea sa lucrezi la creearea sunetului pe care ti-l doresti, dar porneste tot timpul de la ceea ce simti.

    Esti de acord cu parerea Alinei? Daca da, vei vrea sa iei parte la cursurile de canto Compania De Artisti pentru a-ti duce vocea la nivelul urmator si a crea muzica din toata inima.

    DESPRE AUTOR

    Alina Dinca – profesor asistent de canto – O recunosti inca din primul sezon de la Vocea Romaniei, din postura de co-antrenor din echipa lui Smiley. Alina este absolventa primei Promotii a Companiei, eveniment ce a lansat-o in cariera de cantaret profesionist. Alaturi de ea, vei invata sa canti o viata intreaga fara disconfort.
    Share This