Cum sa canti mai usor si sa obtii rezultate mai bune?

Multi dintre noi, cei care cantam, facem eforturi pentru a ne imbunatati si a ne dezvolta vocea.
 
Dar de cate ori stam sa ne gandim cum am invatat, de fapt, sa cantam?
 
Reflectand asupra primelor descoperiri vocale, profesoara noastra de canto, Veronica Anghel, vorbeste despre metoda prin care ea a invatat sa cante mai usor, mai liber si cu mai multa placere.
 
Un indiciu? Faci asta de cand esti mic.

echipa_veronica_anghel

Hai sa iti spun o poveste…

Relatia cu vocea mea s-a schimbat de prea multe ori de-a lungul timpului.

Pe cand in copilarie, adoram sa fiu laudata pentru cat de bine puteam canta, in adolescenta, vocea mea a inceput sa devina o povara. In facultate, ba imi acceptam vocea, ba fugeam de ea.

Muzica vs un job in lumea corporate, interpretari live vs un joc de-a v-ati ascunselea.

Dar de fiecare data cand am ajuns in situatia in care am vrut sa ma dezvolt ca artist, dadeam tot ce puteam din mine. Imi propuneam sa imi dezvolt tehnici vocale de top. Incercam din ce in ce mai mult sa ating o anumita sonoritate sau o anumita acuta.

Dar sa fiu sincera, voiam doar sa simt ceva cantand. Daca reuseam sa ating nota X, nu ma simteam cu nimic mai implinita. Cantand o piesa dificila nu imi aducea bucurie. Au fost doar lucruri pe care le puteam apoi taia de pe lista.

Astfel, am luat decizia sa ma intorc la cursurile de canto si sa imi gasesc vocea interioara. Asa am ajuns la Compania De Artisti.

Ce inteleg incepatorii

Ce mai multi dintre noi nu ne mai amintim cum ne-am simtit prima data cand am cantat; prima data cand ne-am dat seama cum ne putem exprima prin melodii si sunete.

Cei mai multi dintre noi isi amintesc doar luptele zilnice prin care treceam la lectiile de canto, cand ne pedepseam pe noi ca nu puteam intona corect sau ajunge la nota dorita.

Dar chiar este o metoda mai buna.

Metoda Dorian

Ce m-a transformat pe mine complet ca artist a fost posibilitatea de a invata si de a exersa cat mai multe stiluri muzicale.

Pentru a face acest lucru, Compania De Artisti m-a provocat sa preiau controlul, sa scap de tensiunea din corpul meu si sa reinvat sa cant, prin joaca.

… Nu-i asa ca suna bine? Si de altfel, complet diferit de cum am fost invatati sa cantam pana acum?

Am inceput sa vad rezultate in doar primele luni de zile, din cateva motive:
 

 • Mi-a revenit pasiunea in plina forta. Mi-am permis sa ma concentrez pe fluxul vocii mele si pe toate senzatiile care mi le-a adus, cu cea mai mare bucurie.
 • Tehnica mea vocala s-a imbunatatit si am ajuns sa o stapanesc mai bine, pentru ca am lucrat foarte mult la respiratie, detensionare si mentalitate.
 • Mi-a revenit increderea in vocea mea, pentru ca am avut tot mai multe dovezi ca ma pot increde in mine si ca ea va continua sa sune bine, daca nu ii mai stau eu in cale.
 • Cum poti canta si tu mai usor si cu mai multa placere?

  Pentru inceput, renunta la a supra-analiza fiecare nota. Meriti sa canti fara sa iti faci griji pentru fiecare lucru mic pe care il poti gresi si sa te reindragostesti de cantat.

  Apoi, adauga cel putin o sedinta de studiui pe saptamana, la care sa te concentrezi doar la a te simti liber. Lasa-ti glasul slobod si canta cum iti vine mai natural.

  Canta doar din placerea de a canta. Simte muzica si renunta la cum ar trebui sa simti ‘nota perfecta.’

  Sunt foarte multe feluri in care poti invata sa canti liber. Dar totul incepe cu o alegere.

  Cunoasterea corpului tau, exercitii de respiratie, clasificarea emisiilor vocale, improvizatie teatrala, intelegerea emotiilor si munca intr-un colectiv cu aceleasi aspiratii ca si tine – acestea sunt doar cateva din lucrurile care te asteapta la cursul de canto al Companiei.

  Daca vrei sa incepi sa te cunosti mai bine, inscrie-te la Modulul Privat Incepatori. Un curs de 6 luni de zile, ai ocazia sa redescoperi motivele pentru care iubesti cantatul si sa inveti, jucandu-te. Speram sa te vedem la noi la cursuri!

  DESPRE AUTOR

  Veronica Anghel – profesor asistent de canto – absolventă de Teologie, crede că Dumnezeu preferă, în egală măsură, muzica și sufletele de copii. Vera este un pedagog pe care nu ai cum sa nu-l iubești încă de la prima întâlnire. Îi place să găsească soluții la orice fel de problemă, iar în timpul liber…ascultă muzică și vindecă suflete rănite.
  Share This