4 motive pentru care vocea ta nu se imbunatateste

Ce functioneaza si ce nu functioneaza cand vine vorba de vocea ta?

Compozitoarea si profesoara noastra de canto, Cristina Stroe, vorbeste despre motivele pe care multi dintre noi tindem sa le trecem cu vederea cand vrem sa progresam, luand lectii de canto. Si, nicio surpriza aici, toate au legatura cu felul in care privim munca si exercitiul:

echipa_cristina_stroe

Ca profesoara de canto, tin foarte mult ca tu sa iti atingi obiectivele vocale. Dar pentru a face asta, cred ca este important sa ne dam seama impreuna din ce cauza nu le atingi inca. Asta este unul din principalele lucruri pe care trebuie sa le adresezi cand iei lectii de canto.

Prima posibilitate – inca nu stii ce vrei

Avem o dorinta continua de a suna bine, infasurata in jurul a tot ceea ce facem cand vine vorba de muzica. Trebuie sa fim buni, grozavi, perfecti. Dar in realitate, nu stim ce inseamna asta.

Intotdeauna imi intreb cursantii: “Ce vreti sa faceti cu vocile voastre? Ce ati schimba daca ati avea o bagheta magica?” 80% din timp, primesc acelasi raspuns: “Vreau doar sa sune bine.”

Cand incep sa sap mai adanc si ii intreb ce spune asta despre stilul lor interpretativ si cum ii face sa se simta, nu au nici cea mai vaga idee.

Inteleg; sunetul este probabil cel mai dificil lucru de descris. Dar daca nu ai nicio idee ce vrei si spre ce muncesti, luand lectii de canto, vei da gres tot timpul.

Deci incearca o abordare mai concreta:

Vrei sa ai un sunet mai puternic? Mai cald? Mai bogat? Mai usor? Mai delicat? Vrei sa proiectezi sunetul cu mai multa usurinta? Vrei o sonoritate consistenta de-a lungul gamei?

In felul asta, macar ai un plan si poti incepe sa lucrezi la el.

A doua posibilitate – nu exersezi

Ca o fosta cursanta la canto, am fost genul care nu isi exersa niciodata vocea pe cat stiu ca ar fi trebuit, ci mai degraba bifam ideea ca am studiat… si cam atat.

Viata ne intra in cale tuturor. Ne convingem ca avem lucruri mai bune de facut. Ne pierdem motivatia.

Daca te regasesti in ceea ce tocmai am scris, probabil deja te-ai inrosit si dai aprobator din cap. Este in regula – doar sa stii ca “dezantrenarea” obiceiurilor proaste si programarea unei tehnici impecabile prin lectii de canto, ia mult timp si multa repetitie.

Programeaza-ti sedinte de studiu in agenda ta si fa-le non-negociabile. Propune-ti scopuri. Motiveaza-te oricum crezi ca este necesar.

Si de asemenea, si asta este foarte important – asigura-te ca te simti bine, ca te distrezi. Sedintele de exercitii robotice sunt penibile. Distractia este din nou la moda.

A treia posibilitate – exersezi, dar incorect

In primul rand, felicitari pentru ca exersezi! Dar felul in care exersezi va avea un impact enorm in progresul tau vocal.

Gandeste-te – ai tendinta sa faci o incalzire rapida fara sa te gandesti prea mult si apoi treci rapid prin piesele tale de cateva ori? Daca da, ai nevoie de o tehnica vocala concreta.

Incerci sa iti reprogramezi corpul sa cante mai eficient si mai usor, dar daca nu te concentrezi sa iti schimbi sau sa iti modelezi obiceiurile nesanatoase, te vor domina intotdeauna.

Deci primul pas este sa incerci sa iti dai seama ce element vrei sa parcurgi in primul si in primul rand. Fii propriul tau doctor de cantat.

Al doilea pas este sa iti dedici destul timp lucrand doar pe un anumit element. De obicei, la cursurile de canto facem o sedinta de antrenare a respiratiei si apoi trecem mai departe la incalzirea vocala.

Cand suntem singuri, suntem usor distrasi, ne plictisim repede iar corpurile noastre nu sunt inca destul de antrenate pentru a ne permite sa inlocuim obiceiuri vechi cu cele noi.

A patra posibilitate – vocea ta s-a imbunatatit; doar ca tu nu ti-ai dat seama

Hopa – ce am spus?

In timp ce invatam sa cantam, tindem sa ne provocam incercand sa invatam exercitii din ce in ce mai dificile, tehnici pentru nivelul urmator si exersam piese mai grele. Acest lucru te poate face sa iti dai seama mai greu de stadiul in care esti si ce progres ai facut.

Asadar, cum iti poti da seama? Du-te inapoi in timp si lucreaza la piese si exercitii vechi.

Sper ca ti-a facut placere sa afli aceste adevaruri bomba, si acuma te simti mai mult inspirat decat chircit in pozitia fetala, chinuindu-te sa-ti dai seama ce nu faci bine.

Intentia mea este sa te motivez.

Asa ca, daca vrei sa ai acces la nu unul, dar trei lectii de canto, tipuri de lectii de canto si alte experiente valoroase, inscrie-te acum la Compania De Artisti. In acest fel, vei sti cu siguranta ca toate eforturile tale vor fi rasplatite cu o voce de care te poti bucura o viata intreaga.

DESPRE AUTOR

Cristina Stroe – profesor asistent de canto – Deși este foarte tânără, Creona este compozitoare și producătoare muzicală. O poti vedea cantand pe scena alaturi de Andra sau poti sa dai nas in nas cu ea in studiourile profesionale de inregistrari. Pasionata de creatie si originalitate in interpretare, Cristina te ajuta sa descoperi amprenta stilului tau.
Share This