Compania de Artiști

Eşti făcut pentru o carieră in industria muzicală?

Îţi place să cânţi? Profesoara noastră de canto, Alina Dincă, vorbeşte despre ce trebuie să ai în vedere pentru a şti dacă o carieră de cântăreţ profesionist este pentru tine.

echipa_allina_dincaCâteodată, te gândeşti că vrei sa încerci. Altă dată, nu eşti sigur. Iar altă dată, eşti convins că te-ai născut pentru a cânta.

Cu toate ca unii artişti pot armoniza de la vârsta de 2 ani, semnele nu apar întotdeauna atât de devreme si nu sunt atât de clare pentru noi restul. Dar cu toate astea, semnele apar.

Pentru o pregătire profesională, eşti invitat să iei parte la cursul nostru de canto din Bucureşti. Dar până vii la audiţie, iată cinci feluri în care îţi poti da seama dacă eşti facut pentru o viaţă ca artist vocal.

1. Cântatul îţi provoacă o stare de euforie
Cântatul pare atât de înălţător la nivel psihic şi emoţional, încât îţi dă impresia ca eşti pe un alt plan de existenţă. De alte ori, te simţi cu picioarele pe pămănt şi esti receptiv la fiecare senzaţie si mişcare. Şi de alte ori, le simţi pe ambele.

Va veni şi ziua în care cântatul nu va fi euforic. Vei fi obosit, nu vei fi în apele tale sau vei fi epuizat. Dar ştii că eşti făcut pentru o carieră în muzică atunci când simţi bucurie în acele 90% din momentele în care poţi da tot ce este mai bun din tine.

Aceasta este senzaţia pe care o vei simţi din clipa în care ne treci pragul ca începător, la cursul de canto din Bucureşti, dar şi când vii ca avansat la pregătiri pentru concerte.

2. Cursurile de canto şi exerciţiile te invăluie în energie pozitivă
Probabil un semn clar că nu eşti făcut pentru o carieră de artist vocal este când în timpul cursurilor, cazi pe gânduri şi visezi la a fi oriunde altundeva.

Acum, să fim clari: asta poate fi din cauză că nu cânţi repertoriul doriti sau pentru că nu te potriveşti cu profesorul tău. Dar până şi atunci, dacă eşti făcut pentru o viaţă în industria muzicală, până şi cele mai monotone tehnici vocale îţi vor părea plăcute.

3. Tot ceea ce vrei să faci este să cânţi
Un amic bun mi-a spus la un moment dat că ar trebui sa alegi cariera de artist vocal doar dacă este singurul lucru pe care vrei să îl faci.

Nu sunt complet de acord, dar cântatul este întradevăr ceva aparte, ceva extrem de special. Necesită dedicare, muncă grea şi o minte deschisă. Deseori, asta inseamnă ore întregi şi grele de studiu, lăsând foarte puţin loc pentru alte pasiuni. Pentru cei care au fost născuţi pentru o carieră în muzică, acest lucru este simplu.

4. Eşti în stare să accepţi critica
Aceasta este o etapa grea pentru mulţi dintre noi. Dar probabil faptul ca eşti dispus şi capabil sa accepţi critica legat de abilităţile tale şi cum le poti îndrepta este mai degrabă un semn de maturitate, decât dacă eşti un cântăreţ înnăscut.

Pentru cineva care vrea o carieră pe scenă, critica este binevenită, până şi dacă asta înseamnă că cineva îţi spune ce este neînregulă cu felul în care cânţi.

5. Eşti deschis şi înveţi uşor de la bun început
Ai observat cum nu am spus că trebuie să ai o voce în stare perfectă de la început?

Deseori, să ai o voce bine şlefuită înainte de a începe să îţi studiezi propriul stil, înseamnă de fapt, că împrumuţi din stilul si vocea altor artişti pe care îi admiri. Cu toate că cei care fac acest lucru sunt în continuare cântăreţi buni, este vorba de imitaţie. Odată cu imitaţia vine tehnica slabă, tensiunea şi obiceiul de a-ţi ignora propriul corp.

Fiind cursant la canto, trebuie să fii dispus să te deschizi, să fii sincer şi onest, prezentându-ţi vocea brută, neprelucrată, o voce care mărturiseşte “asta-mi-a-dat-mama.”

A învăţa cu uşurinţă este de asemenea foarte important. Am avut cursanţi care aveau un munte de talent, dar care ridicau ziduri la fiecare colţ. Se îndoiau de fiecare lecţie, carte, tehnică sau pur si simplu nu au vrut sa înveţe. Dar ţine minte – până şi cei mai buni pleacă la un moment dat.

Cântăreţii înnăscuţi sunt cei care ştiu cât de distractiv poate fi cântatul; dar sunt şi cei care ştiu cată muncă si perseverenţă implică să înveţi sa cânţi corect. Si totuşi, se dedică acestei meserii.

Nu este vorba atât de mult despre talent, cât este despre atitudine. Dacă eşti făcut pentru o carieră în muzică, atunci eşti dispus, capabil şi pregătit să îţi întreci propriile aşteptări.

Te regăseşti în cele 5 puncte discutate de Alina? Atunci te invităm la preselecţia pentru Promoţia C 14, susţinută de Compania de Artişti. Prezintă-te cu talentul tău, cu ambiţia şi cu dorinţa de a învăţa mai mult. De restul ne ocupăm noi.

DESPRE AUTOR

Alina Dincă – profesor asistent de canto – a început să cânte profesionist în 2005, când a intrat în malaxorul Companiei de Artiști. Experiența ei include numeroase premii la concursurile de muzică vocală din țară și din străinătate, precum și rolul de co-antrenor în echipa lui Smiley de la Vocea României. Scopul ei la Compania de Artiști este de a ajuta vocile să cânte o viață întreagă fără piedici.
Share This