Cat de des ar trebui sa exersezi in afara orelor de canto?

Aceasta este probabil cea mai dificila intrebare pe care mi-o adreseaza lumea, si una la care imi este foarte greu sa raspund.

Acum, din pacate pentru tine (si pentru mine), nu este nicio formula miraculoasa, care functioneaza in mod egal pentru toata lumea.
 
Pentru a-ti da seama de cata repetitie ai nevoie in timpul liber, trebuie sa te gandesti la urmatoarele lucruri:

Care este scopul tau final?

Aceasta este o intrebare foarte importanta la care trebuie sa iti raspunzi. Si sa iti raspunzi sincer.

Daca vrei sa inveti sa canti de dragul de a canta si speri sa devii mai increzator in tine si sa canti mai bine in dus, repetitiile a cate 3 ore pe saptamana nu vor fi prioritare.

Dar, daca vrei sa canti pentru a-ti compune propriile piese, pentru a-ti lansa un album si pentru a sustine interpretari live in mod regulat, vei fi nevoit sa dedici mai mult timp si energie vocii si muzicii tale.

Incearca asta: Gandeste-te ce vrei, cu adevarat, de la vocea ta. Care este scopul tau final? Care este nivelul la care vrei sa ajungi pentru a fi multumit de realizarea ta?

Cat de repede vrei sa ajungi acolo?

Cat de important este pentru tine sa ai tonul potrivit pentru a inregistra un album? Cand vrei sa fii intr-un studio, sa incepi sa lucrezi la albumul tau?

Cat de important este pentru tine sa atingi notele de sus cand urci pe o scena? Vrei sa fii pregatit sa canti o anumita piesa pentru interpretarea ta live?

Te pregatesti sa pleci in turneu si vrei sa iti extinzi rezistenta vocala pentru a canta ore in sir? Cand este plecarea si pana cand vrei sa fii pregatit pentru a face fata?

Oricare este scopul tau, ai nevoie de un deadline.

Daca te multumeste ideea de a-ti exersa vocea la un pas mai lejer, din cauza ca nu ai aspiratii de scena, nu ai de ce sa te simti vinovat ca nu iti faci incalzirea zilnica.

Dar daca sunt anumite schimbari pe care vrei sa le vezi in vocea ta in urmatoarele 6-12 luni, va trebui sa exersezi des. Muschii tai nu scapa de obiceiuri proaste, decat daca ii inveti tu ce vrei ca ei sa faca.

Incearca asta: Fii sincer cu tine. Gandeste-te la ce vrei ca vocea ta sa faca si stabileste-ti un program de repetitie realist, pentru a stabili cat de repede iti poti atinge scopul.

Performanta ta depinde in totalitate de tine.

Nimeni nu iti poate spune cand sa organizezi o seara de karaoke cu prietenii, sau cand sa atingi acea nota din acea piesa.

Vocea ta. Regulile tale.

De ce este important pentru tine sa iti atingi scopul?

Intrebarea este una mai dificila, din cauza ca, s-ar putea sa iti atingi scopul, sau s-ar putea sa nici nu te apropii de el.

Ce anume te motiveaza sa lucrezi pentru scopul propus?

Gandeste-te bine. Gandeste-te la mai mult decat “Cred ca ar fi super sa pot sa…” sau “Intotdeauna mi-am dorit sa” sau “Vreau faima si succes.”

Daca oricare din acestea reprezinta un motiv pentru tine, incearca sa intelegi de ce:

Speri sa prinzi mai multa incredere in tine?
Vrei sa stabilesti o legatura cu cei care trec printr-o pasa emotionala, prin muzica ta?
Vrei sa inveti o abilitate noua din cauza ca te inspira si te fascineaza?
Vrei sa compui piese si sa iti lasi amprenta asupra oamenilor prin versurile tale?

Foarte rar, se va intampla sa sari din pat diminetile, plin de energie si devotat sa iti exersezi tehnicile de respiratie si sa exersezi piese.

Genul de exercitiu profund, incept si concret pe care trebuie sa il faci pentru a obtine rezultatele dorite nu este extraordinar de interesant; abia cand ajungi la rezultatele dorite incepi sa te feliciti singur.

Incearca asta: Noteaza-ti DE CE-ul. Care este forta care te ridica din pat diminetile si te motiveaza sa canti din tot plamanii? Ce emotii pozitive iti starneste?

Raspunsul va fi diferit pentru toata lumea, din cauza ca va fi ceva personal. Asigura-te ca ai un motiv mai profund pentru care vrei sa canti, care te face sa continui sa muncesti atunci cand prietenii te cheama in oras, cand notificarile de pe Facebook iti distrag atentia, si cand urmeaza un episod din serialul ala fain la HBO.

In felul acesta, vei fi capabil sa muncesti cu mai multa determinare si sa nu te lasi distras de viata de zi cu zi.

Hai sa o facem impreuna: Fa-ti un plan. Cat de des si pentru cat timp vrei sa exersezi pe saptamana? Noteaza-ti totul in calendar si programeaza-ti alarme daca simti nevoia. Fa orice poti ca sa ai cea mai buna sansa de succes.

Exersezi corect? Esti sigur?

Am vorbit mai devreme despre metoda corecta de a exersa. O metoda intuitiva, care nu te pregateste doar pentru scopul dorit, ci pentru a canta o viata intreaga fara probleme.

Motivul pentru care nu imi place sa dau oamenilor un numar exact de ore de exercitiu pentru un anumit numar de zile, este pentru ca nu stiu CUM exerseaza.

Daca la randul tau, nu stii de unde sa incepi, sau daca nu esti sigur ca metoda ta te va pregati pentru scopul propus, cursurile de canto Compania De Artisti te pot ajuta.

De ce merita sa apelezi la cursuri de canto pentru dezvoltarea vocii tale? Pentru ca poti realiza mult mai multe in 10 minute decat intr-o ora de exercitiu, daca folosesti o tehnica personalizata, doar pentru tine si vocea ta.

Ai nevoie de ajutor pas cu pas?

Daca vrei sa vezi rezultate in vocea ta in cateva luni, trebuie sa exersezi cat mai des. In fiecare zi sau odata la doua zile. Cel putin 30 de minute este foarte bine, dar fa-ti un program de care te poti tine.

Daca vrei sa ai o rezistenta mai buna pentru a canta regulat, va trebui sa exersezi si mai des.

Daca nu esti atat de presat de timp sa obtii rezultate, dar ai vrea sa vezi progres semi-regular, exerseaza-ti vocea de 2-3 ori pe saptamana. Sedinte de 20 sau 30 de minute de exercitiu sunt foarte bune; orice depaseste acest prag, este un bonus.

Daca nu esti deloc stresat cu progresul tau vocal si vrei sa canti din placere in functie de cum iti permite programul, odata pe saptamana este in regula; dar la fel de bine, poti exersa 45 de minute pentru a simti ca intradevar obtii rezultate.

Daca ai intrebari sau daca vrei sa te asiguri ca exersezi corect, te asteptam la cursurile de canto pentru incepatori. Trimite-ne datele tale, pune-ti vocea in valoare si descopera un stil de viata nou.

Share This