6 lucruri pe care ar trebui sa le stii inainte sa iei lectii de canto

Cursuile de canto sunt inceputul unei calatorii incredibile spre dezvoltare vocala si personala. Motiv pentru care sunt cateva lucruri pe care ar trebui sa le stii inainte sa pornesti la drum.
 
Profesoara noastra de canto, Veronica Anghel, discuta despre cele mai intalnite preconceptii legate de cursurile de canto, care iti pot impiedica sau intarzia progresul:

echipa_veronica_anghel

La sfarsitul cursului meu saptamanal de canto, in Modulul Privat, eleva a venit la mine si mi-a spus ca isi facea griji ca nu are destula rezistenta vocala pentru a canta, pana la capat, o piesa mai solicitanta.

De fapt, ea era chiar la inceput: fusese abia a treia ei lectie!

Imi dau seama ca multi cantareti vin cu idei preconcepute la cursurile de canto, ceea ce ii poate descuraja sa se tina de lectii.

Iata 6 lucruri pe care le-am invatat eu, ca fosta eleva la canto si de care imi dau seama si mai mult acum, ca profesoara:

1. Restul sunt la fel de confuzi ca tine

Unii cantareti par mai siguri pe ei decat altii.

Dar ai fi surprins…

Pana si cantaretii care vin regulat la canto mai au multe de invatat. Daca frecventeaza cursurile, o fac pentru imbunatatire, feedback si pregatiri pentru evenimente mai mari, targeturi la care ajung mai greu daca exerseaza singuri.

Ei sunt foarte stapani pe ceea ce stiu, dar inteleg ca vocea lor, ca orice alt muchi din corp, trebuie antrenat continuu.

Sfatul meu? Comporta-te ca si cum ai sti ce ai de facut, iar restul va veni de la sine.

2. Si ceilalti cred ca unii au o voce mai buna ca ei

Crede-ma, nu ai cum sa iti dai seama ce simt altii, doar uitandu-te la chipurile lor. Incerc si eu sa fac asta de mult prea multa vreme.

Cei mai multi cantareti nu sunt atat de increzatori pe cat par. Sunt preocupati de micile greseli pe care le-ar putea face, nu sunt siguri daca sunt in cea mai buna forma, unii isi displac vocile si presupun ca altii sunt mai buni decat ei.

Dar este un mod foarte gresit de a porni spre o evolutie vocala. Cum vocea ta este unica, la fel este o drumul tau spre succes. Ai incredere in metoda dupa care inveti, tine-te de cursuri si observa rezultatele.

3. Ca orice tentativa noua, trebuie sa muncesti ca sa vezi rezultate

Cum nu mergi la primul curs de tenis si sa te astepti sa termini si un Wimbledon pana saptamana urmatoare, tot asa nu vii la un curs de canto si sa te astepti sa ajungi pe scena in cel mai scurt timp.

Dar culmea, cand vine vorba de canto, multi cantareti au impresia ca daca vocea lor nu suna perfect din clipa in care isi deschid gura, inseamna ca nu pot avea o profesie artistica.

Daca ai pretentia sa excelezi ca artist vocal, trebuie sa muncesti mult sa iti dezvolti urechea muzicala, acutele, respiratia, efectele, emisia, sa inveti melodii si versuri noi, sa intelegi armoniile, sa canti singur si sa canti cu acompaniament…

Lista continua si iti poate lua o viata intreaga sa le stapanesti pe toate.

Imparte-ti scopurile in mai multe teluri mici si fii mandru de fiecare reusita in parte. Nu te axa prea mult pe partile care nu iti ies… inca.

4. Dureaza timp pana sa inveti sa canti bine o piesa

Am avut o cursanta care a venit la Companie si a plecat dupa doar cateva ore de canto. Cand am intrebat-o de ce, mi-a spus ca simtea ca nu reusea nicicum sa cante o piesa.

Ce a inteles ea din experienta asta? Ca nu este indeajuns de buna si nu va fi niciodata.

I-am spus ca pana si cantaretii profesionisti studiaza pana si cateva luni anumite piese, pana ca acestea sa devina o parte din ei. A fost surprinsa sa auda asta, pentru ca ea a presupus ca ar trebui sa poata canta cu usurinta o piesa dupa ce o asculta de cateva ori.

Am fost fericita sa o vad terminand cu succes cursul.

5. Este OK sa ai emotii / sa gresesti / sa fii confuz / sa nu iti gasesti locul

Ne place sa fim in controlul vietilor noastre. Problema este ca, atunci cand invatam ceva nou (tenis, sa cantam, limba franceza sau cum functioneaza o tehnologie noua), este momentul acela intre “nu stiu” si “stiu” care ne face sa ne simtim foarte, foarte incomod.

Dar trebuie sa il acceptam, din cauza ca ne spune ca invatam ceva nou.

Permite-ti sa fii pierdut in spatiu sau confuz, ca face parte din procesul de a invata. Cum am spus mai devreme, daca nu faci greseli, nu ai cum sa te dezvolti. Si daca nu ai emotii, inseamna ca nu simti nimic atunci cand canti si ar trebui sa te orientezi spre alta profesie.

Pana si eu am emotii inainte de cursuri sau concerte si fac asta de mai bine de 10 ani. Ziua in care nu voi mai avea emotii este ziua in care nu voi mai canta.

Daca si tu simti lucrurile astea, esti pe drumul cel bun. Vino la cursurile de canto pentru incepatori de la Companie si castiga un sprijin pe care te poti baza orice vrei sa faci in viata.

DESPRE AUTOR

Veronica Anghel – profesor asistent de canto – absolventă de Teologie, crede că Dumnezeu preferă, în egală măsură, muzica și sufletele de copii. Vera este un pedagog pe care nu ai cum sa nu-l iubești încă de la prima întâlnire. Îi place să găsească soluții la orice fel de problemă, iar în timpul liber…ascultă muzică și vindecă suflete rănite.
Share This