Teatru si jocuri de improvizatie la cursul de canto, Promotia C15

Iti place sa canti si vrei sa iti dezvolti talentul? Sunt o gramada de metode pentru a te pregati pentru o cariera artistica.

Dana Dorian, fondatorul Companiei De Artisti si profesoara de canto, teorie muzicala si improvizatie teatrala, are o metoda unica de a contura cele mai bune trasaturi ale vocii tale si de a te ajuta sa iti descoperi talente pe care nici nu credeai ca le ai.

Mai jos, iti povesteste despre tehnicile de actorie si improvizatie teatrala din primul trimestru al Promotie C15, prin care descoperi cel mai important element dintr-o interpretare: pe TINE.

Ai aflat? Facem inscrieri pentru Promotia C15, editia 2017-2018 – un curs de canto de performanta, unde inveti sa te descoperi prin discipline diverse, muzica si multa, multa joaca. Pentru inscrieri si tot ce vrei sa stii despre ce te asteapta intr-un an de studiu, vino aici: c15.companiadeartisti.ro

dana-dorian-teatru-si-jocuri-de-improvizatie-la-cursul-de-canto-promotia-c15

Stii meme-ul acela care circula acum cativa ani pe Facebook, cu un unicorn care conduce o duba de hipioti? Asta.

Pentru multi artisti, asta inseamna sa urci pe o scena. Cineva iti arunca cheile la o duba cu un unicorn si apoi porniti impreuna intr-o aventura. Dar cum faci rost de chei, ca sa porniti la drum?

Ca profesor de canto si improvizatie teatrala, daca nu te vad “pierzandu-te” in muzica si in experienta de pe scena, presupun ca nu stii despre ce canti.

Cheia catre aventura pe care o cauti sta in cat de bine intelegi ceea ce interpretezi si cat de usor iti poti insusi rolul. Pentru a face asta, trebuie sa te jonglezi cu diverse personaje, emotii si experiente. Aici intra jocurile de improvizatie teatrala.

De ce?

Pentru ca joaca este cel mai usor mod de a te cunoaste pe tine si de a invata la ce experiente sau trasaturi poti apela pentru a reda o emotie sincera si autentica publicului tau.

Profesoara de canto de la Companie, Veronica Maria Anghel, a mai scris despre ideea de a fii TU pe o scena. Citeste articolul ei aici.

Asadar, cu ce tehnici de actorie si jocuri de improvizatie teatrala jonglam in Promotia C15?

Stiai ca?… Promotia C15 este singurul curs de canto de performanta, in care intalnesti discipine precum teatru, improvizatie, compozitie, productie muzicala si multe altele, ca tu sa te lovesti de toate elementele ce tin de o cariera pe scena. Afla mai multe.

“Imagineaza-ti ca esti…” – Cunoaste-te prin jocuri multe si diverse

Gandeste-te cine esti tu, ca artist. Acum, alege cea mai usoara metoda de a spune asta lumii. Este printr-un desen? Printr-o poezie? Printr-un cantec? Prin insusirea unui rol?

In Promotie, te poti exprima in oricat de multe feluri vrei. Pentru tu esti mai mult decat o simpla persoana, intr-un singur fel. Esti mai mult decat vocea ta. Mai mult decat piesele pe care le poti sau (inca) nu le poti canta.

Asa ca, incepi cu o foaie si un creion. Te exprimi prin cuvinte, prin desene, prin absolut orice doresti. Treci apoi la exercitii de dictie si de atentie. Intri intr-un cerc impreuna cu colegii tai si spui o insiruire de ganduri, incercand sa fii atent la cuvintele spuse inaintea ta, care apoi se repeta.

Treptat, ajungi la jocuri de scena si intruchiparea unor personaje. Primesti roluri pe care trebuie sa ti le insusesti, ca sa construiesti o poveste autentica.

Profesoara de canto si absolventa primei Promotii, Alina Dinca, vorbeste despre rolul care i-a fost dat ei, din care a construit o poveste emotionanta:

Dana [Dorian] mi-a spus sa imi imaginez ca sunt o frunza si sa povestesc viata mea. Am intrat atat de bine in personaj, incat mi-am facut colegii sa planga. Ajungesem sa am frati si surori pe alte crengi si cu trecerea anotimpurilor, ne stingeam cu totii din viata.

Scopul exercitiilor? In primul rand, sa te ajute sa te familiarizezi cu tine. Dar cel mai important este sa scapi de toate inhibitiile pe care ti le-ar putea induce scena sau cu care ai venit si le porti cu tine, pur si simplu, realizandu-le sau nu.

“Acelasi rol, dar diferit de fiecare data” – Dincolo de limitele imaginatiei tale

Actorul si absolventul Promotiei C11, Ciprian Teodorescu, vorbeste despre cum actoria din primul trimestru l-a ajutat sa isi depaseasca problemele cu tracul pe scena:

Trebuia sa joc rolul unui betiv de nenumarate ori, dar sa vin cu ceva diferit de fiecare data. Cand am terminat Promotie si am ajuns sa cant in public, am observat rezultatele. Reuseam sa vin cu foarte multe idei despre cum sa ies dintr-o situatie imprevizibila.

O nota de necunoscut va ramane tot timpul. Dar prin exercitiile de actorie si de improvizatie, inveti sa vii cu solutii rapide si creative cand te trezesti intr-o situatie neprevazuta.

Trei luni de actorie. Rezultate de care te bucuri o viata.

Stii sentimentul acela cand vezi un artist pe scena, care e complet absorbit de momentul pe care il creeaza? Care canta cu pasiune, cu incredere si, cel mai important, canta liber?

Asta este scopul primului trimestru din Promotia C15.

Daca vrei sa afli mai multe despre ce inveti, cu cine inveti si la ce rezultate te poti astepta, urmareste-ne in continuare. Pentru detalii despre Promotia C15 si inscrieri, viziteaza-ne aici: c15.companiadeartisti.ro

DESPRE AUTOR

Dana Dorian – Profesor de canto, teorie muzicală şi improvizaţie teatrală – A inițiat o metodă unică de dezvoltare vocală și emoțională pe care o aplică de peste 15 ani, cu succese vizibile și recunoscute. A studiat pianul de la vârsta de 6 ani, apoi toate stilurile vocale de interpretare (pop, jazz, canto clasic), trecând prin mâinile mai multor profesori (Mihaela Runceanu, Ionel Tudor, Bianca Ionescu, Iulian Baiasu, Marius Pop, Aurel Mustatea). De la profesorul de teatru Ion Cojar a inteles ca joaca asumata este cel mai bun mod de a invata; asa ca, alaturi de Dana, vei incepe sa canti distrandu-te. Are un simt al umorului caracteristic, asadar, cand vei lucra fara sa simti cum trece timpul, cand te vei tine de burta de ras.
Share This