Tehnică vocală vs emoţie –
Care este prioritară?
Care este primul lucru la care te gândeşti când urmează sa interpretezi o piesă? Tehnicile invăţate? Versurile?… Sau te gândeşti la ce inseamnă piesa pentru tine în momentul de faţă?
Profesoara de canto de la Compania de Artişti, Veronica Anghel, discută despre importanţa rezonanţei dintre artist şi piesa cântată, pentru o interpretare memorabilă:

Una dintre cele mai bune definiţii pe care le-am auzit despre muzică a venit din partea unui coleg de la Companie, când un cursant a descris muzica astfel: “Atunci când auzi sentimentele cuiva.“
Şi într-adevăr, când faci un pas înapoi şi te gândeşti la motivul pentru care îţi place să asculţi diferite tipuri de muzică, este din cauză că muzica te face să te simţi într-un anumit fel sau pentru că este în concordanţă cu felul în care te simţi.
Câteodată suntem conştienţi de asta, de alte ori nu. Dar gândeşte-te…
Ce fel de muzică asculţi când eşti fericit? Supărat? Frustrat? Entuziasmat? Nervos? Copleşit? Intoxicat de dragoste? Probabil sunt artişti diferiţi pe care îi asculţi pentru fiecare ocazie.
De ce? Psihologia ne învaţă două lucruri:
1. Ne plac oamenii în care ne regăsim.
2. Cea mai dominantă emoţie dintr-o încăpere este totodată cea mai contagioasă.
Aşadar, dacă eşti într-o dispoziţie care este reprezentată vocal bine de către un artist, vei fi atras de muzica lui. În acelaşi timp, dacă un artist are legătură bună cu o piesa, te poate atrage la fel de bine în direcţia lui emoţională, pe măsură ce te adânceşti în muzică.
Acesta legătură dintre piesa şi artist este primul lucru pe care orice şcoală de canto trebuie să o exploreze, pentru a alege un repertoriu potrivit pentru fiecare cursant. Adevărul este că şi tu ai puterea sa realizezi acest lucru. Când interpretezi, eşti automat emotia dominantă dintr-o încăpere, pentru că microfonul este la tine. De acolo, tot ce rămâne de făcut este să alegi piesa potrivită, pentru a construi o legătură cu audienţa, şi să o cânţi într-o formă sinceră şi, prin urmare, contagioasă. Astfel, audienţa “îţi va mânca din palmă.”
Acum, că înţelegi că muzica este mai mult decât note şi cuvinte pe o pagină care pot fi traduse în armonii, hai sa discutăm puţin despre ce poţi face tu, ca interpret, pentru a dezvolta o legătură cu cei din jur, pe un plan emoţional.
Analiza unei piese
Pentru a ajuta ascultătorii să simtă o piesă, trebuie să ştii ce simţi tu, ca interpret, când parcurgi fiecare parte a piesei. Pe când unele au o încărcătură emoţională consistentă, majoritatea pieselor evoluează în diferite emoţii pe parcurs.
Hai să luăm exemplul piesei “Forget You“, de la Cee Lo Green. Putem spune că principala emoţie este furia sau supărarea, care se agravează pe măsură ce te apropii de refren. În tot acest timp, muzica este optimistă şi te face să te simţi bine.
Asta mă aduce la punctul următor: emotia pe care artiştii o reflectă prin vocea lor nu trebuie să fie aceeaşi cu cea din versuri. Câteodată folosim sarcasm pentru a evoca o emotie dintr-o piesa.
Prin urmare, înainte să începi să cânti o piesă, fă un pas înapoi si analizează fiecare parte din piesa aleasă pentru a şti care este emotia cu care vrei sa o reprezinti. Când ai facut acest lucru, poti adăuga emotia.
Diferitele feluri în care poţi folosi emoţia
A cânta cu emoţie se poate realiza în prea multe feluri pentru a dezbate într-un singur articol. La o şcoală de canto, înveţi despre cum poţi folosi variaţii de tonuri şi dinamică, poţi rosti cuvintele în feluri diferite concentrându-te pe vocale sau consoane, poţi da culoare tonului folosind varii emisii… lista este infinită.
Dar uite cum stă treaba… dacă eşti nevoit sa îţi fabrici emoţia, interpretarea va fi falsă.
Audienţa îşi va da seama şi îţi poţi lua rămas bun de la legătura cu publicul. Gândeşte-te – ţi s-a întâmplat să îţi spună cineva că te iubeşte, dar în momentul în care a spus-o, să îţi dai seama că nu e adevărat? E acelaşi lucru.
Putem trece prin tehnici vocale toată ziua – dar dacă nu ai autenticitate, degeaba. De aceea este important pentru noi, artiştii, sa avem “inima pe limbă”.
De aceeaa, când mergi la o şcoală de canto pentru a atinge performanţă vocală şi profesională, primul lucru pe care îl adresezi este cine eşti tu, de fapt. Ce aspiraţii ai, ce te face să te ridici din pat dimineţile, ce traume ai. Aici îţi vei găsi vocea interioară.
Poartă-ţi inima pe limbă
Acest lucru poate fi dificil pentru un artist. Pentru a avea succes, trebuie să ne permitem sa fim vulnerabili în aşa fel încat sa arătăm audienţei cum ne simţim.
Nu este pentru toată lumea. Nu oricine poate să lase lumea înăuntru. Nu oricine este dispus să ofere altora o fereastră în sufletul lor şi să le arate cum este când nu îşi poartă masca de zi cu zi care spune “totul este în regulă.” Dar totodată, nu oricine poate să îşi mişte audienţa la modul adevărat.
Artiştii vocali buni sunt des de întâlnit… Artiştii vocali excepţionali care stabilesc o legătură cu audienţa lor sunt rari. Pentru mine, cântatul cu emoţie este ceea ce face toată diferenţa dintre cele două tipuri.
Aşadar, cum împărtăşim această emoţie?
Cum să cânţi cu emoţie
Sunt piese cu care ai experienţă. În alte cuvinte, ai avut experienţa proprie cu acelaşi scenariu descris în piesa. Este de departe cel mai usor sa formezi o legătură emoţională cu aceste piese. Tot ce trebuie să faci este să îţi aminteşti si să retrăieşti experienţa în minte.
Dar fă mai mult decat să o vizualizezi. Simte-o în tot corpul tău. Fă-o cat se poate de reală pentru tine. Când ai reuşit acest lucru, vocea ta va prelua controlul.
Sunt şi câteva piese cu scenariul cărora nu ai avut experienţă personală. În această situaţie, îţi va veni uşor să identifici emoţiile principale şi să încerci să le simţi în corpul tău. La o şcoală de canto, înveţi despre mecanismele care îţi sunt vin cel mai natural ţie, pentru a interpreta o piesa şi a reda o emoţie într-un mod autentic. Pentru mine, cheia stă în găsirea modului în care pot simţi emoţia în corpul meu.
Ce mai aştepţi? Pune totul în aplicare!
Toată teoria este inutilă dacă nu îţi faci timp pentru a pune totul în aplicare, cântând. Aşadar, caută o piesă cu care simţi o legătură. Analizeaz-o şi încearcă să înţelegi cum te face să te simţi. Începe prin a-ţi însuşi acele emoţii şi a le cânta de câteva ori pentru a vedea cum sună.
Foloseşte dinamici, tonalitate, inflexiuni diferite, şi lungimea notelor până când creezi propria ta versiune a unei piese – o versiune atat de emoţional contagioasă, încât să simţi că, de fapt, piesa este a ta, scrisă special pentru tine.
Am dat drumul înscrierilor pentru Promoţia de canto C 14. Ți-ai ales piesa potrivită? Fă-ne să simţim ce simţi şi tu. Te aşteptăm la preselecţie!
DESPRE AUTOR